250 Kelimelik Yalakalık: Radyo

Haberler için eski önemi yok artık. Ama internet sayesinde radyodaki “bir sonraki şarkı sürprizi” yeniden doğdu. Dijital radyonun yaygınlaşması ile araba radyosuna da sıra gelecek.

Geçen gün screamer (www.screamer-radio.com) diye beleş bir internet radyo programı keşfettim. Basit bir program, tek işi radyo çalmak olduğu için itunes, windows media player, real player veya winamp gibi karmaşık programlardan daha kullanışlı.

Programın içindeki hazır radyolar listesinde istasyonları hem janrlara göre hem de ülkelere göre ayırmışlar. Alternatif rock müzik ararken güzel bir fransız kanalı buldum. Güney Afrika menşeli bir klasik müzik kanalını okurken/yazarken dinliyorum.

Bir türk olarak Türkiye’nin Asya altında olması biraz can sıkıcı ayrıca buralardan çok az radyo var ama evden dinleyemeyeceğim yerel radyo az, dolayısıyla farketmedi. Gurbettekiler düşünsün. Sadece Ankara’ya gittiğim zamanlarda severek dinlediğim Radyo ODTÜ’yü listeme ekledim.

Screamer sayesinde oturduğum yerden kalkmadan uzaklara gitmek artık daha kolay. Misal, Londra’yı çok severim. Evde Virgin Radio veya BBC Radio One’ı koyunca sokaklarından dolaşamasam da oradaki evimde oturuyormuş gibi hissediyorum.

Radyonun beni uzaklara götürmesini sevmem çocukluğuma dayanır. Mersin’deki yazlığın salonunda TV gelmeden önce aşağıdakini andıran lambalı eski bir Philips radyo dururdu.

Radyo

O Uzaktan Kumandaya Dokunmayın!

Resimdekinde de göreceğiniz gibi radyoda bazı mühim istasyonlar aynen screamer radio programındaki gibi işaretliydi. Güya oraya gelince oranın kısa dalga radyosu çıkmalıydı. Tabii Mersin’den Varşova Radyosu veya Kahire Radyosu çıkmazdı ama özel radyo olmayan ülkemizden harika müzik çalan Beyrut, Tel Aviv, Güney Kıbrıs radyolarını dinlerdik.

“Gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür” şarkısındaki gibi uzakların yakınlaşması hissini çok severdim.

Şarkının aslında ne manaya geldiğini bilen açıklarsa çok sevinirim.

4 Replies to “250 Kelimelik Yalakalık: Radyo”

  1. ben de o eski zamanlardaki radyo günlerini özlediğim için web de arama tarama yaparken buraya rastladım. bi 2 şey yaziim dedim. aradığım istasyon gençkene mersin de dinlediğim radio one 105 , beyruttan yayın yapıyordu. buldum da doorusu. googlayınız “radio one global” ama maalesef net üzerindeki yayınları stereo deil gibi.. faceleri de var. ilgilenenlere duyrulur. Ayrıca yazınız çok güzel Kadir denen kek saçmalamış. ortak anıları az da olsa olanlar bu durumu anlar.. anlamayan bok atmasın lütfen. saygılar.

  2. selam lar yazılarınızı okukudum ama hayatımda yeni bir pencere acacak birşey bulamadım oturup yazmıssınız ama biseyler de verse iyi olurr dimii
    saygılarr

  3. Şarkının manasına çok hakim olmasam da uluslaşma sürecinin bir propagandası olabileceğini tahmin ediyorum: “Şimdi o köyle aynı çatı altındayız, görünürde ortak noktamız az olsa da aynı ulusa ait olmanın gurur zımbırtısını yaşıyoruz ve icabında sahiplenmeliyiz.” İntihal kaynağı: Imagined Communities (okumadım, o ayrı).

Yorum Yazınız / Leave a Reply