sarapci.com 3.0

Son 10 gündür gördüğünüz değişiklikler üzerinde çalışıyordum. Görünüm de değişti ama asıl farklılıkları not edeyim ki bilenler bilmeyenlere anlatsın.

Genel
Bütün görünüm değişti. Kullandığım programı (wordpress) güncelledim, onu yaparken eski, üzerinde bayağı uğraştığım theme’im (Crimson Sunrise) bozuldu. Bunun üzerine başka bir theme (K2) buldum (skyblack-duo) ve onu kullandım. Yeni sürüm üzerinde fazla uğraşmam gerekmedi, artık revizyon yapmak çok daha kolay olmuş.

Arka plana Nuri Bilge Ceylan’ın “Turkey Cinemascope” serisinden beğendiğim bir resmini (Dog Crossing The Road) koydum. Sağolsunlar kullanmama izin verdiler, tekrar teşekkür ediyorum. Maalesef sayfaya sığması için biraz kırptım, orijinali Turkey Cinemascope sayfalarında. Muhakkak bakın.

Sayfalar
Yukarıdaki sayfalarda en soldaki ana sayfa açılış sayfası, yanında daha önceki gibi kitap vefilm tavsiyelerim, abone olmak veya iletişim için kullanılabilecek sayfa dışında artık bütün arşivim (ay ay kronolojik olarak ve yandaki gibi kategorik olarak) var. En sağdaki sayfadan da sarapci’ya kayıt yapabilirsiniz. Bunun için bir adet 2.3 YTL değerinde harç pulu, iki adet noter tasdikli nüfus cüzdanı örneği, vatandaşlık/cep telefonu IMEI/teleks/annenizin kızlık vergi dairesi numaraları, ikametgah ilmuhaberi, zorunlu bağış ve bir adet facebooktan bulunmuş ilkokul arkadaşı gibi evrakları hazırlamanız gerekmektedir.

Ana Sayfa
Ana sayfada şu anda en son yazılan 3 yazı alt alta. Eski yazılara sağdaki kategorilerden, tag cloud’dan veya yukarıdaki arşiv sayfasından ulaşabilirsiniz. Eskisi gibi yazıyı kolayca basacak duruma getirecek “yazdır/print” ikonu gene var. Her yazının üst kısmında. Buradan açılan sayfayı olduğu gibi basabilirsiniz.Her yazının altında yazıyı kolayca kullandığınız bilimum internet okuma programlarına (rss readerlar, google, yahoo veya netvibes gibi), tavsiye sitelerine (digg, delicious gibi) ve meşhur facebook’a ekleyebileceğiniz düğmeler eklendi. Buradan mesela beğediğiniz yazıları facebook profilinize ekleyebilirsiniz, oradaki arkadaşlarınıza veya aslında arkadaşınız olmayan ama uzaktan tanıdığınız için hemen arkadaşlarınız arasına eklediğiniz sokakta görseniz karşı kaldırıma geçeceğiniz kişilere bile yollayabilirsiniz.

    Her yazının sonunda o yazıyı kategorileri dışında tanımlayabileceğim bazı etiketler (tagler) ekliyorum. Bunları faydalarını birazdan göreceksiniz. Mesela bu yazının kategorisi (yandaki hiyerarşi içerisinde) Yazılar – Sarapçı yazıları. Ama etiketi internet. Her yazının sonunda o yazıya benzer etiketlere sahip diğer yazıları görebilirsiniz. İlgili yazılar altındaki yazılar bunlar. En altta da yazıya gelen yorumları (comments kısmında) okuyabilirsiniz. Zaten yazının başlığına basarak kendisini açtıysanız yorumlar yazının altında sıralanmış olacak.

Bir yazıyı anasayfadan okumak yerine kendisini başlığına basarak (veya bir linkten direk oraya gelerek) açtıysanız en üstünde bir önceki ve bir sonraki yazıya da gitmenizi sağlayacak linkler mevcut. Ana sayfanın en üstünde ise bir önceki 3 yazılık sayfaya gitmenizi sağlayacak link var.

Sağ Taraf (Sidebar)
Arama kutusu eskisi gibi yerinde duruyor. Hemen altta “tag cloud” denilen etiket bulutu var. Burada gördüğünüz kelimeler yazıların etiketleri. Mesela “Osmanlı Coğrafyası” etiketi altında gezi yazıları içerisinde eski Osmanlı vilayetleri (aman duymasınlar) hakkındakileri görebiliyorsunuz.

Etiket bulutunda daha çok kullanılan etiketler diğerlerinden daha büyük görülüyor. Yani etiket ne kadar büyükse o kadar fazla yazı o etiketi kullanmış.

Sonra eskisi gibi hiyerarşik bir şekilde yazıların konuları var.

Şarapçı’yı Ekle kutusu gene kolay bir şekilde siteyi internetteki okuma programlarınıza eklemenizi sağlıyor. Sayfadaki yenilikleri takip etmek için en kolay yöntem bu. Ben Netvibes kullanıyorum, çok memnunum. En sık kullanılan ise Google Reader.

Rasgele Yazılar altında 5 tane siteden rastgele seçilmiş yazı var. Siteye her girdiğinizde bu yazılar değişiyor. Son Yazılanlar en son yazılan 5 yazıyı gösteriyor. Son Yorumlar ise en son yazılan son 5 yorumu gösteriyor.

Bundan sonraki eskiyle aynı. Tanıdık diğer siteler, bazı linkler vs. var. En son da Google reklamları! Bu reklamlardan bu sene kazandığım para tamı tamına 93 sent. Hem de sürekli değeri düşen doların senti. Mesajı aldınız zannedersem!

Ayrıca artık teknolojiyi veya büyük biraderi kullanarak sayfaya girenleri, çıkanları, bunların kaç dakika kaldığını ve hangi yazıları okuduğunu falan hep görüyorum, ona göre. Gözüm üzerinizde, efendi olunuz.

İyi okumalar.

5 Replies to “sarapci.com 3.0”

  1. Gökçe: Önerilerinin çoğunu hayata geçirdim, artık köpeğin sadece kıçı görünmüyor olmalı. Yorumlara maalesef değişiklik yapamıyorsun. WordPress meselesi o, belki ilerideki sürümlerde düzeltirler. Dağınık yazarlar devam edecek tabii ki!
    Alper: O pluginin ismi social bookmarking reloaded. Türk okurlar için facebooku en öne getirmek istiyorum ama daha uğraşamadım.

  2. Son bir oneri:

    Kullandigin programdan mi bilmiyorum, yorumlarda degisiklik / ek yapamiyoruz sanirim. Preview secenegi de yok. Benim gibi daginik yazarlara yarar diye dusunuyorum, eger mumkun olursa.

    Sarapci’ya daha cok okur getirmemiz dilegiyle.

    Gokce

  3. Eline saglik, pek guzel olmus. Ben biraz teknoloji ozurluyum, tum nimetlerden faydalanmam icin bu yaziyi 2-3 kere okumam gerek.

    Sevdigim yonler:

    -Kolay yazdirma butonu harika. Sahsen ben bazen ekrandan okumayi sevmiyorum.
    -Site cok user friendly olmus. Mesela ben kac senedir siteye baksam da, eski yazilari pek okumamisim. Daha ilk defa TAC emir yazisini okudum. Bu da category’lerin boyle cok daha duzenli olmasindan kaynaklaniyor sanirim.

    Onerilerim:
    – Ben yukaridaki fotografi gorunce once pek anlamadim. Manzara fotografi gibi geldi, sarapci’nin kimligiyle bagdastiramadim. Ta ki sen aciklama yapana kadar. Fotografin ana temasi olan kopek, benim ekranda “register” kelimesinin altinda kalmis. Fotoyu kesmen gerektigini yazmissin, umarim ayarlayabilirsin.

    – Random posts yerine “author’s pick” gibi bir kategori oneriyorum.. Random posts beni pek cekmiyor nedense 🙂
    – Yukardaki seceneklerde “abone/iletisim/contact” secenegi var. Sonra da Register secenegi… Iletisim/contact bir secenek, abone/register oteki secenek olarak oneriyorum.

    Ellerine saglik, tadindan yenmiyor sayfanin. Benimkisi sadece hani yorum yaz demissin de, o sebeplen oneri…

  4. merhaba,

    yeni hali guzel olmus – ki icerik zaten superdi 🙂 wordpress 2.3’le birlikte gelen tag/etiket konusu onceki tum temalari kullanilmaz hale getirdi. birkac kucuk degisiklikle duzeltebiliyorsunuz aslinda ama bu is icin yapilmis bir tema kullanmak daha saglikli tabii ki.

    Ama bence iki farkli post’u birbirinden ayiran seyler cok belirgin degil. bir yazi nerede bitiyor digeri nerede basliyor bunu ayirmak ilk gelen birisi icin kolay degil. belki basliklarda farkli renk kullanilabilir.

    Ayrica, netvibes super bir seymis. bir de bookmark fasilitesi icin kullandiginiz addon’u soracaktim, pek duzenli gozukuyor. Live Search Popup ( http://wordpress.org/extend/plugins/live-search-popup/ ) da guzel addon bu arada.

  5. Abi websitenin nasil kullanilacagini bize acikladigin icin cok tesekkur ederiz. Ben de arama kutusuna ne oldu diye kafayi yiyecektim. Ayriyeten uzun zamandir bu tag cloud nedir, ne ise yarar, kime sorsam diyordum. En son 94 senesinde Mosaic kullandiydim. Bu update iyi oldu. Eline saglik tekrar.
    Bu arada 93 sent iyi para olm. Zamaninda bu ulke 70 sente muhtacti, ne cabuk unuttun. Neyse, geldigimde bi yemek ismarlarsin artik.

Yorum Yazınız / Leave a Reply